Spin spin spin!

Het was helemaaaaaal niet de bedoeling dat ik er nog een hobby bij zou leren, en zeker niet één met zulk groot gereedschap, vooral als je het vergelijkt met het gereedschap van de andere 2 hobbies – frivolité en naaldbinden – die er bij kwamen zonder dat het de bedoeling was.


Dit startte allemaal doordat ik alpaca vachten kon krijgen van mijn jongste zusje.
Ik wou daar best wel wat mee proberen!
Het eerste wat ik deed was leren spinnen met een spintol (met schapenwol) en tot mijn grote verbazing was dit een keer een techniek waar ik weinig plezier in beleefde.
Een tijd later kreeg ik ook 2 schapenvachten aangeboden door familie van mijn partner.

In de zomer van 2020 ging ik daarom toch maar eens kijken naar een spinnewiel, om daarmee te leren spinnen en nu is het een van mijn meest geliefde hobby’s!
Inmiddels heb ik ook een wolwinder, een wolmolen een niddy noddy, …
ennnnnn sinds een maand, een 2e, nieuwe, spinnewiel!

Jaja een 2e spinnewiel.
Want, naast dat ik spinnen erg leuk vind, blijft en word mijn hoofd heerlijk rustig van spinnen (heel erg belangrijk voor mij!). Plus mijn andere spinnewiel blijkt een erg bijzondere te zijn! Die is gedateerd rond 1920 en spinnewiel experts in hadden nog niet eerder zo één gezien. (oa. de spinning wheel sleuth)
Meer dan genoeg reden om dit oudje niet al te veel te willen verslepen, maar ja ik heb ondertussen regelmatig spinuitjes en ik wil ook lekker in de tuin spinnen. Zo makkelijk mee te nemen is deze ook niet, dus een 2e kwam toen al snel om het hoekje kijken.
Dit werd een Ashford joy 2, die sprak mij al telkens aan in uiterlijk. Doe daar het “meeneem gemak” bij, plus hoe fijn het spint, dus de keuze was snel gemaakt.

Met mijn joy ben ik vrijwel elke dag even aan het spinnen waardoor ik afgelopen week, eindelijk na 2 jaar, klaar ben met het spinnen van mijn eerste schapenvacht! (met een gekaard gewicht van 1,8kg!)
Ik heb er veel van geleerd, van sorteren tot garen, en hoewel ik weet dat ik nog een hoop te leren heb, volgens mij ben ik nu inmiddels wel een ervaren spinner.

PS.
Er komen in de toekomst nog een aantal “uit de oude kist” berichten langs over de andere vachten, wol en spinnen van de afgelopen 3 jaar.
Je kan ze alvast zien op Instagram in het Engels. Hier is de eerste.

English

Another hobby! That wasn’t at all my intension, certainly not with such large equipment, especially if you compare it to the equipment I needed for the other 2 hobbies – nålbinding and tatting – that weren’t my intension to learn either… ahem.

It all began when my youngest sister offered me some alpaca fleeces.
Sure! I’d like to try doing some stuff with it!
The first thing I did was learning to spin with a spindle (with sheepswool) and to my utter surprise I didn’t enjoy doing it!
Some time later I could also get my hands on 2 sheep fleeces from my partner’s family.

Because I had to at least do something with all these fleeces I decided in the summer of 2020 to look for a spinning wheel, to see if I liked spinning with that better, and now it’s become one of my absolute favourite hobbies!
In the mean time I’ve also aquired a yarn winder, an umbrella swift, a niddy noddy, …
aaaaaand, since a month ago, a second, new, spinning wheel!

Yep a second spinning wheel.
Because, in addition to my enjoyment of spinning, it has also proved to be a tremendous help in getting, and keeping my mind calm (Very Very emportant to me!), plus my other spinning wheel has been declared a very special one by spinning wheel experts (including the spinning wheel sleuth).
This spinning wheel has been determined to be made around the 1920’s, and the experts hadn’t seen one like this before!
Plenty of reason not to take this oldie out and about all that much, plus it’s not all that easy to take with me when I go to my – now – regular spinning outings, nor to move up and down the stairs for spinning in our garden.
So a second spinning wheel soon came lurking around the corner.
This became an Ashford joy 2, which already caught my eyes in looks alone. Add the tremendous ease of moving it, plus the absolute joy to spin with it to that, and it was a very easy choice to go for this one.

I’ve been spinning pretty much every day with my joy, which is why, after 2 years, I’m now finished spinning my very first sheep fleece! (with the carded weight of 1,8kg!)
I’ve learned a lot from this fleece, from sorting to yarn, and I’ve still loads to learn, but I think I can now sincerely say that I’m an experienced spinner.

PS.
In the future there’ll be a few “from the archive chest” posts about the other fleeces, wool and spinning from the last 3 years.
You can already find them on Instagram. Here is the first one.

Geef een antwoord