Spin avonturen!

Je zult je vast wel afvragen waarom ik de laatste tijd weinig heb geschreven.
Nou, ik ben best bezig geweest, maar voornamelijk met projecten waar ik al eerder over geschreven heb, zoals sokken breien, haken aan de “Wol Wille Jubileum sjaal” (we hebben bijna 500 meter!), en verder bezig met de frivolité “spring doily 2022”.

Wel heb ik wat interessant spinwerk gedaan!
(meer foto’s onderaan!)

Dit kon gebeuren doordat ik 2 alpaca vachten kreeg, en wat verschillende vezel monsters.
Daarnaast was ik erg in de verleiding gekomen om een Turkse spintol te kopen, maar ik kon eerst een lenen om te kijken of ik dit echt wel leuk vind. Uiteraard kon toen een ondersteunde spintol ook niet ontbreken en die kon ik van dezelfde persoon lenen!

Allereerst de alpaca vachten. Die moesten eerst nog gekamd worden, dat had ik nog nooit gedaan, dus dat was de eerste nieuwe ervaring. Dit doe ik (ik heb nog lang niet alles gebruikt) me een katten borstel die op een minie kaarde lijkt. (Ik denk er over om wolkammen te kopen, maar dit is goed genoeg voor nu)
Het neemt behoorlijk wat tijd om het te kammen, maar met lekker weer buiten zitten kammen terwijl ik luister naar podcasts is absoluut geen straf!

Uiteraard is het mijn bedoeling om deze gekamde alpaca te spinnen. Deze alpaca spint erg fijn en dun weg (ik houd van dun garen), en ik probeer te kijken hoe ik het beste de lokken wol kan vasthouden tijdens het spinnen. Het is mij nog niet duidelijk hoe ik dat het fijnst vind gaan.
Pure alpaca garen heeft de neiging om te gaan ‘groeien’ als je er iets mee gebreid hebt. Nu kun je dit zo te horen voorkomen om het te mengen met wat wol, of met het twijnen met wol.
Nu ben ik van plan om 2 draden van de zwarte alpaca met 1 donkergroene draad wol te twijnen.

Vervolgens had ik wat vezelmonsters om te verspinnen.
Als eerste deed ik de viscose. Het ging aardig, maar ik werd er niet enthousiast van. Ik probeerde het nog wat op te leuken door het te twijnen met een borduur- en een lockgaren, maar dat was geen succes. Ik kreeg het niet voor elkaar om het mooi gebalanceerd te twijnen en het werd hier en daar zelfs rommelig!

Toen ging ik een vezel spinnen waar geen label meer bij zat. Het leek mijn op vlas en dus ging ik het ook eerst als vlas verspinnen, met natte vingers en met S twist. Dit ging wat stroefjes, maar toen mijn vingers wat opdroogden werd het alleen maar makkelijker.
Dit deed me op onderzoek uit gaan en kwam tot de conclusie dat het geen vlas maar hennep is!
De rest heb ik toen met droge vingers gesponnen en dat ging heel fijn. Het garen dat ik zo kreeg vind ik ook erg leuk. Wat ik echter niet leuk vind is dat er veel stof en troepjes vanaf komen. Echt een project om in de zomer buiten te spinnen dus.

Katoen was daarna aan de beurt, en dat was best wel een dingetje. Het eind resultaat is echt wel leuk, maar absoluut niet wat ik hoopte voor elkaar te kunnen krijgen. Katoen vind ik zelf alleen maar interessant voor frivolité en kaartweven. Daarvoor moet het dun, regelmatig en met veel twist zijn gesponnen. Nou dat is dus helemaal niet gelukt, want het werd een aardig dik en onregelmatig garen!

Het laatste vezel monster was van tencel en dit was echt prachtig!
Echt het spinde zo leuk weg, en ik kreeg er zo een leuk garen van.
Regelmatig, dun soepel hmhm wauw!
Hopelijk word geverfde tencel wat populairder, want ik houd niet van om het zelf te doen.

Op naar de Turkse spintol!
Het is een kleine 13,5 grams spintol dat erg leuk spint. Ik vond het leuk om spinnen met een spintol nog een keer te proberen en wat beter onder de knie te krijgen.
Dat was eigenlijk alles wat ik er leuk aan vond. Voor de rest voelde ik me niet op mijn gemak, alsof ik maar wat om sta te dralen of iets dergelijks. Daarnaast kwam ik ook niet echt in een fijn werk ritme, waarschijnlijk omdat de handelingen elkaar zo veel afwisselen en omdat ik erg voorzichtig ben met zo een delikaat dingetje dat ik leen.
Juist het meditatieve werk ritme dat ik krijg van spinnen met een spinnewiel vind ik zo fijn. Dat is nog steeds de hoofd reden (haha) waarom ik spin.
Wat ik nog wel overweeg is om op festivals te gaan spinnen met een spintol (en een spinok?), want dat zal vast de aandacht van mensen trekken.

Als laatste was de ondersteunde spintol aan de beurt, en het zal inmiddels vast geen verrassing zijn dat dit mij ook geen plezier bezorgde.
Ik wou het een goede poging geven, maar binnen 5 minuten had ik het eigenlijk al wel gezien.
Met veel gezeur in mijn hoofd heb ik uiteindelijk het beetje wat je op de spintol ziet gesponnen voor ik het daadwerkelijk op gaf.

Ok, tot slot ging ik dan ook nog maar een keer mijn eigen spintol in handen nemen.
Ik kwam er achter dat deze helemaal niet in balans is en dus niet fijn spint.
Deze gedraagd zich daarnaast ook meer als een ondersteunde spintol en dat probeerde ik dan ook maar, ging ook niet zo fantastisch en het hout is naar mijn mening te zacht om goed dienst te doen voor een ondersteunde spintol.
Conclusie; ik ga liever afwassen dan spinnen met een ondersteunde spintol.

English

Spinning adventures!

Wondering why I haven’t been posting much?

Well I didn’t want to bore you and me with posting about projects that I’ve already written about, like crocheting for the Wol Wille Jubilee scarf (we’ve almost reached 500 meters!), knitting socks, and tatting away at the “spring doily 2022”.
So I haven’t been working on any exciting new projects.

What I did do however is some interesting spinning!
(More pictures down below!)

This could happen because I was gifted 2 lovely alpaca fleeces, plus some samplers of different fibres.
Next I was tempted to buy a Turkish spindle, but resisted it because I could borrow one!
Finally this led to also borrowing a supported spindle from the same person.

The first new experience was that I needed to comb the alpaca with a cat brush that looks like a tiny wool card (I’m thinking of buying a set of wool combs but this will do for now).
Rather time consuming, but I’m enjoying the process while sitting outside, listening to podcasts.

Next is the spinning of the alpaca, from the combed locks. The alpaca spins nicely and thin ( I like thin yarn), and I experimented with how I held and spun the locks, not sure if I’ve found my favourite way yet, but we’ll see.
As knitted items from pure alpaca like to grow a lot I’m planning on plying 2 black alpaca singles with a dark green wool single.

Next I got to spin a viscose sample. The spinning went Ok , but I felt rather indifferent about it. I plyed it with a strand of lock yarn and a strand of machine embroidery thread in an attempt to make me like the yarn more.
No success there, because I failed abbysmally to ply it evenly, it’s at places even messy!

Then I got to spin a fibre that did not have a label attatched, but looked like flax.
I started out spinning it with wet fingers in S direction. It went ok, but when my fingers dryed up the spinning got much easier! It got me questioning if it was even flax I was spinning, and after some research, and checking with others, I’ve come to the conclusion that it was hemp!
Spinning the rest with dry fingers, it was very enjoyable, and I love the yarn that I made.
The only downside is the large amount of dust and particles that fly from it while spin.
I’d like to spin more hemp, because it was so enjoyable to spin and it has lovely properties.
I wil however keep it to being a summer project so I can spin it outside.

Cotton was next, and it was an experience. The end result is fun? The spinning not so much.
I tried, and failed, to spin it thin and tight, because I’m honestly only interested in cotton for tatting and possibly tablet weaving. No such luck because it became a rather thick and slubby yarn.

The final new to me fiber (for now) that I got to spin was tencel.
This! This was wonderfull stuff to spin! Ooh, just yess gimme more!
I just hope that dyed tencel becomes popular, because dyeing is not something I enjoy doing.

On to the Turkish spindle!.
It’s a small 13,5grams spindle that spins lovely. I enjoyed the learning process, not so much spindle spinning itself. I felt awkward? A bit like I was a bum standing about? Something like that.
It also felt like I couldn’t get into a flow because of the frequent different actions I need to do?
It also did’t help that it’s a rather delicate borrowed spindle!
And the flow state I get from spinning with a spinning wheel is what I love so much about it: making something while also getting in a very mindfull meditative state.

It shall than come to no surprise that when I borrowed the supported spindle I did not enjoy it.
I wanted to give it a good try but within 5 minutes I felt like a whiny toddler asking when I would be done, I wanna do something else. What you see on the picture is all I managed to spin, before I gave it up.
I gave it another go with my own spindle, that behaves more like a spupported spindle than a drop spindle, but eh no, I’d rather do the dishes.

1 Comment

Geef een reactie