Contrast, 1

Micro naaldbinden

Potjandosie wat een verschil! Van het ene naaldbind project naar het andere is echt even schakelen hoor, maar het is wel leuk om dit verschil eens zo duidelijk bij elkaar te zien.

Naaldbinden staat voor zo ver ik weet tegenwoordig bekend als een techniek die je doet met dikke wol. Daardoor ik denk dat mensen niet beseffen dat vroeger ook heel erg fijn naaldgebonden werd.

Een goed voorbeeld hiervan zijn de Bisschops kousen van de 12e eeuw uit Delémont (Zwitserland). Deze zijn van linnen gemaakt en deze hebben een stekenverhouding van 5-6 toeren per cm bij 12-14 steken per cm.
Of de bisschopshandschoenen uit de 11e eeuw uit de Dom in Speyer (Duitsland). Deze zijn gemaakt van zijde en hebben een stekenverhouding van 6-8 toeren per cm bij 12 – 16 steken per cm!

Dit vind ik een belangrijk stukje kennis dat ik niet wil overslaan wanneer ik over naaldbinden vertel. Uiteraard hoort daar ook een voorbeeld bij en daarom ben ik begonnen aan dat kleine kleurrijke dingetje.
Ik heb inmiddels besloten dat het een decoratief vingerhoedje word, want plat bleef het niet en er zit al veel tijd in om er iets groters van te willen maken! Ik maak het van katoenen Gütermann naaigaren en ik gebruik de Oslo steek. Tijdens dat ik dit typ heb ik ook maar even gemeten hoe fijn de stekenverhouding is van deze. Potverdikkie het is nog fijner ook! 9 a 10 toeren per cm bij 16 a 18 steken per cm.

Een wereld van verschil maakt het nu ik het garen eerst over een blokje bijenwas haal voor ik het gebruik. Dit deed ik al korte tijd voor naaien met de hand, toen ik er achter kwam dat dit in vorige eeuwen gebruikelijk was.
Ik snap nu dus ook heel goed waarom dat was; de draad heeft nu niet meer de neiging om te ‘krullen’ of in de knoop te raken.

Volgende week deel 2 van deze duo post!

English

Micro nålbinding

Dang what a difference! Going from one to the other nålbinding project takes quite some shifting of gears, but it is fun to see the difference so close toghether.

As far as I know nålbinding is known nowadays as a technique you do with thick yarn. Because of that I assume that most people don’t realise that in centuries past there was some incredibly fine nålbinding done.

Good examples of this are the 12th century pontifical stockings from Delémont, Switzerland. They are made from linen and the gauge is 5-6 rounds per cm to 12-14 stitches per cm.
Or the 11th century gloves from Speyer, Germany. These are made of silk and have a gauge of 6-8 rounds per cm to 12-16 stitches per cm!

This bit of knowledge is important in my opinion, and when I teach people about nålbinding I don’t want to skip it. Of course I want to have an example to show, so thats why I’ve started on that little colourful thingy.
Starting it I was still undecided what it was to become, but in the hours I’ve already spent on it I’ve decided it will become a decorative thimble, anything biger will take way too much time!
The thimble is being made with cotton sewing thread from Gütermann in the Oslo stitch.
During the writing of this post I’ve taken a bit of time to measure the gauge of this tini thimble, and damn it is even finer than the gloves and stockings mentioned above! It measures as 9-10 rounds per cm to 16 to 18 stichter per cm!

Pulling the thread over a piece of beeswax before I use it has made a world of difference. I’ve known for a little while this was customary for handsewing so I gave it a try and now I understand completely why they did this!
Curling and getting tangled rarely occur anymore!

Next week part 2 of this duo post!

1 Comment

Geef een antwoord